A chip-hangolás előnyei és hátrányai benzines és dízelmotoroknál. Motor chip tuning: szükség van rá? Előnyei és hátrányai az autó villogása

2.rész

Mi a motor chip hangolása?

Egyszerűbben fogalmazva: a chip tuning egy autó elektronikus motorvezérlő egysége. Ennek célja a járműbeállítások jellemzőinek javítása. A chip hangolása nem igényel műszaki vagy mechanikai változtatásokat. A munkát csak a motor ECU-jával szabad elvégezni.

 

A chip-hangolás segítségével az autótulajdonos megváltoztathatja a befecskendezett üzemanyag mennyiségét, gazdagítva a munkakeveréket, megváltoztatva a gyújtási szöget és az emelési nyomást. Ehhez nem sok szabad idő szükséges. Egy szakember akár egy órán belül meg tudja csinálni.

 

A számítógépet egy speciális csatlakozón keresztül csatlakoztatják az ECU-hez. Egy speciális programban a felhasználó kezeli a rendszerbeállításokat. A készüléken lévő adatok villogása és szinkronizálása folyamatban van. Az embernek pontosan tudnia kell, hogy mit fog változtatni. Ezt követően megtörténik az új program felvételének folyamata. Miután minden véget ért, ellenőriznie kell az autó működését.

 

A chipe hangolást leggyakrabban a motor teljesítményének növelése és a jármű üzemanyag-fogyasztásának csökkentése érdekében végzik. Bármely befecskendező motorhoz hajtják végre. Van kivételek néhány japán gyártású egység formájában. Általánosságban elmondható, hogy nincs különbség a belföldi vagy a külföldi autók chipe hangolása között.

 

A chipek hangolása motorkerékpárokon, jachtokon, csónakokon és modern traktorokon történik, ECU-kkal. Ezt az eljárást követően a motor teljesítménytartalma megnő. Ez lehetővé teszi a jármű motorjának látens potenciáljának aktiválását. A motor működésének korrekcióját chip tuning segítségével is elvégezzük.

 

A chip-hangolás magában foglalja a mikroáramkör hangolását. ennek köszönhetően a jármű ECU adatbázisa frissül és módosul. Ezeket 2D és 3D táblákban tárolják. A speciális helyzet miatt a motorvezérlő egységek különböznek. A táblázatok száma nem feltétlenül egybeesik, ami a különböző gyártókat jelzi. A speciális szoftver lehetővé teszi az adatok megváltoztatását az autók elektronikus rendszereiben.

 

 

Korunk autói speciális OBD porttal vannak felszerelve, amely lehetővé teszi az ECU módosítását anélkül, hogy eltávolítaná. Néhány járműnél éppen ellenkezőleg, az adatokat csak a mikroáramkör eltávolításával javíthatja ki. Egy ilyen művelethez magasan képzett művezetővel kell együttműködni. De nem számít, hogyan csinálod, az eredmény kiváló lesz.

 

Ne vegye fel a kapcsolatot azokkal a vállalatokkal, amelyekben kételkedik. A munkavállaló nem megfelelő képesítése károsíthatja az ECU-t. Időnként a firmware-t nem úgy készítik el, ahogy kellene. Az autójavító műhelyek egy speciális állványra vezetik az autót, és egy speciális program segítségével egyszerűen beállíthatják a gyári beállításokat. Nem minden munkavállaló tudja, hogy az autóban több blokk is lehet, amelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Ezért ha az egyikben változások történtek, akkor a másikban ezeket meg kell tenni.

 

A motor chip-hangolás előnyei

 

 

A chip-hangolás miatt az autótulajdonos kb. 10% -kal, és nem tovább növeli a teljesítményt. Azt mondhatjuk, hogy ez az egyik legjobb módja annak, hogy rövid időn belül és minimális költségekkel javítsuk a járművet.

 

 

Szóval, mi a jó dolog az autómotor chip-hangolásában?

 

Növekszik a sebesség és a tapadás, megkönnyítve és könnyebb a gép kezelése. Az autó jobban hallgat és reagál.

Növekszik a gyorsulás, ami pozitív hatással lesz a forgalmas utakon való vezetésre.

Ha az autó nehéz teherrel rendelkezik, és az utazást a mellékelt klímaberendezés kíséri, akkor a mozgás könnyűsége kissé észrevehetőbbé válik. A chipe hangolás az idő múlásával növeli az egység tápellátását.

A chipe hangolás gyors, amely nyerhet olyan eljárásokkal, mint: kényszerítés, frissítés.

Könnyebb és olcsóbb elkészíteni, mert nincs szükség a motor szerkezeti változtatására.

A chipe hangolást vissza lehet állítani a gyári beállítások visszaállításával. Ez különösen igaz, ha vannak rossz következmények.

Az ilyen eljárásból nagyon könnyű hozzáférni a változásokhoz. Számos speciális műhelynek nem kell nagy mennyiségű adatot megszereznie a járműről. Emiatt a járművek könnyen szervizelhetők márkakereskedésekben és benzinkutakon.

Chip hangolás lehetővé teszi a jármű számára, hogy könnyen működjön egy adott üzemanyaggal. Ez a képesség biztosítja a gép számára a rejtett motorpotenciált.

Lehetőség van arra is, hogy a járművet a telepített kiegészítő alkatrészekhez és egységekhez igazítsák a motorhoz. Itt állítják be a speciális beállításokat az egész jármű optimális teljesítményének biztosítása érdekében.

A chip hangolás különféle változtatásokat képes végrehajtani a vezető bizonyos vezetési stílusában. Itt adaptálhatja az ECU-t mind gazdaságos üzemmódhoz, mind gyors vezetéshez. A kombinált beállítások nagyon népszerűek.

Címkék: chiptuning