A chip-hangolás előnyei és hátrányai benzines és dízelmotoroknál. Motor chip tuning: szükség van rá? Előnyei és hátrányai az autó villogása

4.rész

  1. Mi a forgácsolási folyamat?

A "Chip tunning" kifejezés szó szerint "chip tuning". Ez azt jelenti, hogy meg kell változtatni és helyesbíteni egy olyan program adatait, amely közvetlenül irányítja a motort. Ezek az adatok maguk a 2 és 3-dimenziós táblák, amelyeket térképnek hívnak. Ezek viszont egy bizonyos sorrendben vannak, és egy integrált mikroáramkörben - "chipben" vannak tárolva. A blokkban lévő kártyák száma mindig változik, mivel ez az autó modelljétől és motorjától függ. Ezeket a kártyákat speciális eszközökkel és professzionális szoftverekkel lehet elérni.

 

 Az új, modern autók az OBD diagnosztikai portot használják a mikroáramkörök átprogramozására a vezérlőegység eltávolítása nélkül. Ennek ellenére néhány autómodellben a vezérlőprogram megváltoztatása és beállítása csak a mikroáramkör forrasztásával lehetséges, amelyhez a mester speciális képesítése szükséges. És mégis, az alkalmazott módszertől függetlenül, az eredmény mindig ugyanaz lesz - a jármű teljesítményének és nyomatékának növekedése.

 

Hagyományosan, a chip-hangolási folyamat több szakaszra osztható:

 

1) Az eredeti program (firmware) beolvasása a vezérlőről;

 

2) az olvasott firmware javítása és az abban szereplő ellenőrző összegek javítása;

 

3) A javított és módosított firmware írása a vezérlőhöz.

 

 

Mivel a motort teljes mértékben beállíthatjuk a chipe hangolással, jelentősen megnő a nyomaték és az autómotorok teljesítménye. A vezérlőegység átprogramozásának egyszerűsített módja elég gyors, és nem igényel mechanikus beavatkozást.

 

  1. A chip hangolás költsége.

A chip-hangolás költsége közvetlenül függ az autó modelljétől, a motor típusától, a gyártás évétől és az ügyfél kérésétől. És mindazonáltal a forgácsolás költségeinek fő szempontja a gyártó, a magán kézműves, a hivatalos autókereskedés vagy a nem hivatalos autószolgálat szakembere.

 

Az áringadozás a piacon nagyon jelentős. Tehát egy chipek ára ezer hrivnya és ötven ezer között változhat. A hagyományos chip tuning leggyakoribb ára átlagosan 1000–3000 hrivnya.

 

 Fontos tudni, hogy az ár nem mindig jelenti az elvégzett munka magas színvonalát. Időnként a magán kézművesek magas szintű szakmai munkát végezhetnek, néha fordítva. Sajnos nem mindig a magán kézművesek engedhetik meg maguknak a drága berendezéseket a modern chip tuninghoz. Ezért vegye fel a kapcsolatot a hivatalos forgalmazóval és a chip tuning szolgáltatóval. Az elmúlt években a chip-tuning szolgáltatásokat a legtöbb hivatalos gyártó nyújtotta. Így a motor működésének természetes átprogramozása hivatalos lett. Számosféle hangolás létezik a tisztviselők között: a levegő és benzin keverék több paraméterének egyszerű megváltoztatásáig egy új motorvezérlő egység beszereléséig.

 

Címkék: chiptuning