E-bike tuning és annak szépségei

E-bike tuning és annak szépségei

 

E-bike tuning? Nem vagy egyedül, ha nem tudod, mit is jelent pontosan. Ebben a bejegyzésben szó lesz arról, pontosan mit várhatunk el a pedelec rendszerű bringáktól fajták szerint, illetve hogy miért és hogyan tuningolnak. A legvégén, ami a cikk célja is, hogy felhívom a figyelmedet a buherálás veszélyeire.

Az e-bike tökéletesen alkalmas arra, hogy kisebb fáradsággal tegyél meg nagyobb távokat. Ha gyorsabban is szeretnél haladni elektromos bringáddal mint az EU-ban szabályozott 25 km/h, akkor inkább S-pedelec bringát vegyél. Ehhez persze már vezetői engedély és biztosítás is szükséges. Ezek a gyorsabb pedelec kerékpárok 45-75 km/h sebességgel tudnak menni. Ez a legjobb és legegyszerűbb megoldás. Ám itt jön a képbe alternatívaként a tuningolás.

A pedelec rendszerű bringák 25 km/h sebességig rásegítenek a hajtásra különböző előre beprogramozott mértékben. Ez hosszú távon teljesen tökéletes. Ha az átlagsebességet és a megtehető távolságot nézzük, akkor azért elég jó eredményt ad, mind hatótávolság, mind megtett időben. Anélkül persze, hogy megizzadnál és elfáradnál. Az élményfaktorról nem is beszélve.

Ki és miért tuningol?
Alapvetően azoknál merül fel ez a kérdés, akik sosem bringáztak. Nem tudják, milyen rásegítés nélkül megmászni egy emelkedőt, illetve mennyi energiába kerül megtenni 80-100 km-t vagy nagyobb távolságot. Akik rendelkeznek némi kerékpáros múlttal, tisztában vannak vele, hogy egy-egy emelkedőn milyen gyorsan tudnak feljutni és mennyire fáradnak el.

Tapasztalatból mondom, hogy egy adott 150-200 méteres 20-35 fokos emelkedőn a budai hegyekben 4-5 km/h-val jutok fel önerőből. Ugyanezt pedelec bringával hasonló, de inkább kevesebb energia befektetés mellett megcsinálom 10-12 km/h sebességgel. Utána nem igazán lihegek a domb tetején. A különbség jelentős! Eszembe sem jut, hogy megtegyem ezt az utat 30-40 km/h-s sebességgel vagy annál többel. Akkor már motoroznék…

Természetesen vannak, akik szeretik a sebességmámort és a lehető legtöbbet szeretnék kihozni az e-bike kétkerekűjükből. Nekik marad a tuningolás vagy egy erősebb modell vásárlása, amit valószínű még jobban meg szeretnének hekkelni…